Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Εκατοντάδες πιστοί για την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Καλλίπετρας στον Βόλο (ΦΩΤΟ)

Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος και κατόπιν αιτήματος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, μεταφέρθηκε από τη Μονή Καλλίπετρας στην ενορία του Αγ. Γεωργίου Ν. Αγχιάλου, η Ιερά και θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας.

Το ιερό σέβασμα, μεγάλων διαστάσεων, με θησαυρισμένα τα ι. λείψανα των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, εκατέρωθεν της μορφής της Θεοτόκου Παντανάσσης, έγινε δεκτό με ιδιαίτερες τιμές και πλήθος κόσμου για τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου και θα παραμείνει στο ναό έως την Τετάρτη 21 Μαρτίου ε.ε.

Ο Προϊστάμενος της ενορίας πρωτοπρ. Αθανάσιος Μακαντάσης Αρχ. Επίτροπος Αγχιάλου, που με την Θεοτοκόφιλη δράση του οργάνωσε το προσκύνημα, απηύθυνε λόγους ευχαριστίας υποδεχόμενος τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Καλλίπετρας Αρχιμ. Παλαμά Κυριλλίδη που συνόδευσε την θαυματουργή Εικόνα. Ο Ναός παραμένει ανοιχτός όλη μέρα.

Η Ιερά Μονή Καλλίπετρας είναι ανδρώα κοινοβιακή μονή. Η παλαιότερη αναφορά για την ύπαρξη της είναι το 1100 μ.Χ. Η συνεχής ιστορία της διακόπηκε το 1907, όταν κατά τον Μακεδονικό Αγώνα σφαγιάσθηκαν οι μονάζοντες.  Το όνομα της Μονής συνδέεται με έναν τεράστιο βράχινο όγκο που ονομάζονταν «Καλλίπετρα» (δηλαδή όμορφη Πέτρα). Μαζί με άλλες κοντινές Μονές (πολλές απ’αυτές κατεστραμμένες σήμερα) συγκροτεί την αρχαία, ιστορική και απαράμιλλης πνευματικής αξίας Σκήτη της Βέροιας. Η Σκήτη αυτή στην ακμή της αριθμούσε 50 Μονές, 2500 μοναχούς και οι ιστορικοί ομιλούν με σεβασμό αναφερόμενοι σε αυτήν ως «Μικρόν Άγιον Όρος». Μεταξύ της πληθώρας των Αγίων που μόνασαν η προσκύνησαν στην περιοχή (Γρηγόριος Παλαμάς, Αντώνιος Βεροίας, Θεοφάνης Ναούσης, Θεωνάς Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Μετεωρίτης, Θεοδοσίος Τυρνόβου) και οι Άγιοι Διονύσιος ο εν Ολύμπω και  Κοσμάς ο Αιτωλός φιλοξενήθηκαν στη Μονή Καλλίπετρας. Από το 18ο αιώνα και μετά, πυκνώνουν οι αναφορές για την ύπαρξη και την κατάστασή της και απαριθμούνται έως και 46 μοναχοί.

dogma.gr
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr