Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ: Πως θα αλλάξεις όλον τον κόσμο

Γιατί αποτυγχάνουν όλα τα κόμματα και τα κοινωνικά κινήματα - Ο Γέροντας Σωφρόνιος είχε ζήσει την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Ήταν τότε περίπου 20 ετών. Λίγα χρόνια μετά από αυτήν αναγκάστηκε να εκπατριστεί στην Γαλλία, όπου είχε και τις πρώτες εμπειρίες του ακτίστου φωτός.

Από την Γαλλία τελικά ήλθε στο Άγιον Όρος.

Ο Γέροντας Σωφρόνιος είχε ζήσει από κοντά την ταχύτατη μετάλλαξη της Κουμμουνιστικής Επανάστασης, η οποία είχε ως στόχο την ισότητα, την δημοκρατία του λαού και την κοινωνική δικαιοσύνη, σε μία στυγνή δικτατορία, που εξαφάνιζε αμέσως κάθε αντίθετη φωνή, κάθε αντίδραση, μέσα σε ποταμούς αίματος.

Συνήθιζε να λέει:
Όλα τα κοινωνικά κινήματα αποτυγχάνουν, γιατί ξεκινούν ανάποδα:

Απευθύνονται στα πλατιά στρώματα της κοινωνίας και λένε: εμείς θα κάνουμε καλύτερη την κοινωνία. Εμείς θα αλλάξουμε όλο τον κόσμο, θα τον κάνουμε καλύτερο, δικαιότερο.

Απουσιάζει όμως η ενασχόληση του ανθρώπου με τον εαυτό του, η προσπάθεια να γίνει ο άνθρωπος καλύτερος.

Ο Χριστιανισμός διαφέρει από αυτά ριζικά και είναι ο μόνος που πετυχαίνει, γιατί κάνει το ακριβώς αντίστροφο.

Δεν επιδιώκει να αλλάξει όλη την κοινωνία, όλο τον κόσμο, αλλά λέει σε κάθε άνθρωπο: άλλαξε τον εαυτό σου. Γίνε καλύτερος κάθε μέρα, ζώντας ευαγγελικά.

Ακόμη και εάν δεν αλλάξεις όλη την κοινωνία, όλον τον κόσμο, όπως επιθυμούν τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα, τουλάχιστον θα έχεις πετύχει να γίνεται ο κόσμος κάθε μέρα καλύτερος κατά έναν άνθρωπο!

Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ

vimaorthodoxias.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr