Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Όχι εύκολα (Για την αυριανή Θεία Λειτουργία)

Η εντολή που έλαβαν από τον Κύριο οι Απόστολοι να πορευθούν και να μαθητεύσουν όλα τα έθνη ήταν αναμφισβήτητα πολύ τιμητική. Τους εξουσιοδότησε να συνεχίσουν το δικό Του έργο, αυτούς έκρινε ικανούς από κάθε άποψη.
Έτσι θα γίνονταν (άμεσα και έμμεσα) ο αντίλαλός Του στους αιώνες και στην ιστορία. Η προσφορά αυτή έκρυβε όμως και τα προβλήματά της. Αυτά μας περιγράφει ο Απόστολος Παύλος στο ανάγνωσμα αύριο προ του Ευαγγελίου.

Είναι δύσκολο σίγουρα να αποδεχθεί ο κόσμος ότι αυτό που πίστευε μέχρι χθες ήταν είδωλα ψεύτικα με δρόμο προς την απώλεια και ότι η διδαχή των Αποστόλων θα τους έδειχνε την οδό τη σωστή και σωστική.  Γι’ αυτό και δοκιμάσθηκαν ανελέητα και ποικιλότροπα.

Χωρίς να ντρέπεται μας εξιστορεί αύριο με λεπτομέρειες ο Θεός Παύλος πως αντέδρασε ο λαός και ο χαιρέκακος διάβολος βέβαια που κρύβεται πίσω από τα εμπόδια. Δεν θέλει το φως που είναι ο Χριστός γι’ αυτό και τους καθηλώνει στο πνευματικό σκοτάδι. Καλλιεργεί το ψέμα και δε μας αφήνει να προστρέξουμε  στον Κύριο που είναι η αλήθεια. Θέλει την ανθρωπότητα νεκρή πνευματικά γι’ αυτό και αντιδρά σε κάθε μορφής αλλαγή και ζωντάνια. Μια τέτοια προσπάθεια ήταν και το όλο αποστολικό έργο. Είχε εμπνευστή τον ίδιο τον Κύριο,  αλλά  δεν θα είχε και αυτή τη δυναμική.

Ότι νέο έρχεται σαν άποψη, κρύβει την καχυποψία. Καμία θεωρεία όσο και αν φαίνεται ωραία, δεν πέρασε εύκολα στη συνείδηση των ακροατών της. Όταν μάλιστα όλα αυτά αφορούν την παραδοθείσα πίστη, δεν εδραιώνονται με άνεση και δύσκολα γίνονται αποδεκτά. Σίγουρα θα πολεμηθούν.    ∙

Αν δεν υπήρχαν τα λόγια και τα έργα του Ιησού ως  αποδείξεις περί της θεότητας Του,  δεν θα Τον ακολουθούσαν οι λαοί, ούτε καν θα Τον άκουγαν. Όσο περιέργεια και αν είχαν. Το κυριότερο δεν θα υπέμειναν οι μαθητές Του όσα περιγράφει ο Απόστολος∙ μέχρι μαρτυρίου και θανάτου. Δε θα θυσίαζαν την ζωή τους για την φήμη κάποιου Άλλου. Επειδή ήταν αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες των όσων δίδαξε και θαυματούργησε, γι’ αυτό και τους έδωσε ζέση πορείας και θέληση δύναμης να προχωρήσουν.

Ακροατές των λόγων Του και εμείς σήμερα δεν κινδυνεύουμε. Άλλοι και αλλού σίγουρα. Είναι βαπτισμένοι χριστιανοί, αυτό και  το ατόπημά τους. Οι αιώνες δεν έπαψαν να δίνουν μάρτυρες και να χαρίζουν Αγίους. Οι Απόστολοι μεταξύ αυτών. Δεν υπήρξε  εύκολη  η διακονία, ήταν όμως ευχάριστη και στο τέλος καρποφόρα.

Αρκετοί και στην εποχή μας προσφέρουν καθημερινά τον κόπο τους προκειμένου η ανθρωπότητα να γνωρίσει τον Χριστό. Σε κάθε γωνιά της γης υπάρχουν ιεραπόστολοι που εκτός από την επιφύλαξη ή και την άρνηση των γηγενών, αντιμετωπίζουν αρρώστιες, εγκληματικότητα, ειρωνεία, απόρριψη, απειλές.  Παρά ταύτα συνεχίζουν να προσφέρουν  το είναι τους.  Τα πάντα για την  εξάπλωση του χριστιανισμού.

Ταπεινή συμμετοχή στον αγώνα και στην αγωνία τους ας είναι η προσωπική μας καρδιακή προσευχή. Μακάρι να τους περιφρουρεί ο Κύριος νυχθημερόν με τη χάρη Του και να ευλογεί τις πρωτοβουλίες τους, προς καρποφορία του έργου Του και δόξα δική Του.

Του αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου, Διδάσκοντος Παν/μιου Πειραιώς


dogma.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr