Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Επιτρέπεται τα παιδιά να νηστεύουν;

Πολλοί γονείς που συνηθίζουν να νηστεύουν αναρωτιούνται αν μπορούν τα παιδιά τους να τους ακολουθούσουν και αν αυτή η συνήθεια προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους.
Η νηστεία διαρκεί συνήθως αρκετές εβδομάδες και απαγορεύει το κρέας, το αυγό , το ψάρι, το γάλα που είναι πολύ βασικές τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.

Η απάντηση λοιπόν, στο ερώτημα των γονιών, είναι πως τα παιδιά παρά τις απαγορεύσεις αυτές, μπορούν να ακολουθούν τη νηστεία των γονιών τους αλλά μετά τα 5-6 χρόνια της ζωής τους και με ορισμένες προϋποθέσεις.

Βασική κατ αρχάς, προϋπόθεση είναι ότι πρόκειται για υγιή παιδιά και ότι η περίοδος της νηστείας είναι για ορισμένο χρόνο. Η νηστεία στηρίζεται σε μια χορτοφαγική , κατά βάση, δίαιτα με αρκετά στοιχεία από το βασικό κορμό της μεσογειακής διατροφής .

Στα θετικά της προσμετρούνται ότι περιλαμβάνει :-όσπρια (πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας) -χορταρικά (φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, σίδηρο και ιχνοστοιχεία)- ελαιόλαδο , ωμούς ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα -θαλασσινά (πλούσια σε πρωτεΐνες ,ιχνοστοιχεία) και- άφθονα φρούτα (πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών). Ειδικά με τα θαλασσινά, αμύγδαλα, σουσάμι ,ταχίνι και χαλβά , προσλαμβάνεται αρκετό ασβέστιο και πρωτεΐνες.

Πέρα από τη διατροφική σκοπιά, με τη νηστεία ένα παιδί εξασκείται στην εγκράτεια και μαθαίνει να βάζει όρια στις επιθυμίες του . Μετά το πέρας της νηστείας και τον ερχομό του Πάσχα, τα παιδιά καταναλώνουν αυγά, άφθονο κρέας, λιπαρά και πολλά γλυκά. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί η απότομη μετάβαση από τη διατροφή της νηστείας στην ανεξέλικτη κατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους.

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε πως αν θέλουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν νηστεία θα πρέπει :- να είναι γενικά σε καλή κατάσταση υγείας . -Να καταναλώνουν οπωσδήποτε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής σημασίας όπως όσπρια , ξηρούς καρπούς και θαλασσινά τουλάχιστον 4 με 5 φόρες την εβδομάδα .- να καταναλώνουν καθημερινά φρούτα και λαχανικά για πηγή σίδηρου, ιχνοστοιχείων και βιταμινών . – να περιλαμβάνεται καθημερινά το ελαιόλαδο στα γεύματα τους. -να μην ακολουθείται παρατεταμένη και αυστηρή νηστεία.- η μετάβαση από την περίοδο της νηστείας στην εορταστική , να γίνεται ομαλά και όχι με υπερβολές.Καλή Σαρακοστή !

Της Αννας Παρδάλη- Παιδιάτρου

tilegrafima.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr