Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Διατροφικές συμβουλές για τους ασθενείς

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, γνωστή και ως πολλαπλή σκλήρυνση, είναι μια αυτοάνοση πάθηση που εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η διατροφή επηρεάζει ως έναν βαθμό την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων, επομένως μερικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες ενδέχεται να βοηθήσουν τους ασθενείς να επιτύχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο ρόλος της διατροφής στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Clinical & Translational Immunology έδειξε ότι βασικό ρόλο στην εξέλιξη πολυάριθμων παθήσεων παίζει η υγεία του γαστρεντερικού. Συγκεκριμένα, σημαντική αναδεικνύεται η επίδραση της εντερικής μικροχλωρίδας, ενός πολύπλοκου συστήματος μικροοργανισμών, κυρίως βακτηρίων, που διασπούν τις τροφές και διευκολύνουν την πέψη. Η εντερική μικροχλωρίδα αναπτύσσεται σωστά όταν στη διατροφή υπάρχει επάρκεια φυτικών ινών και υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η αποδυνάμωσή της εμπλέκεται σε ποικίλες αυτοάνοσες διαταραχές.

Δεδομένου ότι η ΣκΠ είναι αυτοάνοση πάθηση, είναι σημαντικό οι ασθενείς να καταναλώνουν τροφές που υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια διατροφή που προωθεί την ανάπτυξη της εντερικής μικροχλωρίδας είναι ένα μέσο επίτευξης αυτού του σκοπού.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή

– Προβιοτικά: Τα «καλά» βακτήρια βρίσκονται σε ζυμωμένα προϊόντα, όπως ορισμένα γιαούρτια, το κεφίρ και το ξινολάχανο.

– Πρεβιοτικά: Τα πρεβιοτικά συστατικά τρέφουν τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο έντερο και δρουν έμμεσα, ενισχύοντας ουσιαστικά την συγκέντρωση των προβιοτικών. Τροφές με σημαντική περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά είναι η αγκινάρα, το σκόρδο, τα σπαράγγια και τα πράσα.

– Φυτικές ίνες: Βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες στα φυτικά προϊόντα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια. Πλούσια σε φυτικές ίνες είναι επίσης τα προϊόντα ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι κ.λπ.).

– Βιταμίνη D: Η «βιταμίνη του ήλιου», όπως ονομάζεται, παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, υπάρχει όμως σε μικρή ποσότητα και σε ορισμένες τροφές, συγκεκριμένα στα μανιτάρια, στο αυγό, στα λιπαρά ψάρια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

– Βιοτίνη: Η βιοτίνη ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και βρίσκεται κυρίως στο αυγό, στο συκώτι και στους ζυμομύκητες.

Συνιστάται επίσης στους ασθενείς με ΣκΠ να αποφεύγουν τις επεξεργασμένες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα αλατιού και κορεσμένων λιπαρών και τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

onmed.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr