Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πώς να καθαρίσετε τη μούχλα από το σπίτι

Η μούχλα είναι αφοπλιστικά απωθητική. Σε έναν διαγωνισμό βρωμιάς, η μούχλα σίγουρα θα έβγαινε νικήτρια. Αν ξεχάσατε να βγάλετε τα ρούχα από τον κάδο του πλυντηρίου ή εντοπίσατε ίχνη πράσινης απειλής στους τοίχους του σπιτιού ή στο μπάνιο, υπάρχουν λύσεις.

Διαβάστε πώς να απαλλαγείτε από τον νούμερο ένα εχθρό της καθαριότητας (και της αισθητικής).


Στα ρούχα


Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, γι΄ αυτό αν ξεχάσατε για μερικές ώρες τα ρούχα στο πλυντήριο κι αυτά έπιασαν μούχλα και μυρίζουν άσχημα, μη νιώθετε ενοχές – υπάρχει λύση.

Αν τα ρούχα που έπιασαν μούχλα είναι λευκά, βάλτε σε μια λεκάνη δύο λίτρα χλιαρό νερό και προσθέστε ενάμιση φλιτζάνι χλωρίνη. Αφήστε τα ρούχα να μουλιάσουν για δέκα με δεκαπέντε λεπτά και, στη συνέχεια, ξεπλύνετέ τα με άφθονο νερό. Βάλτε τα για ακόμη μια πλύση για να εξαλείψετε τελείως την άσχημη μυρωδιά.

Στην περίπτωση που τα ρούχα είναι χρωματιστά, δοκιμάστε να φτιάξετε το ακόλουθο μείγμα: σε ένα ποτήρι νερό, προσθέστε ¼ του φλιτζανιού αλάτι και ¼ χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε την παχύρευστη κρέμα που φτιάξατε πάνω στους λεκέδες, τρίψτε την πάνω τους με ένα σφουγγαράκι, κι έπειτα, αφήστε τη να δράσει για περίπου μισή ώρα. Ξεπλύνετε και επανατοποθετήστε στο πλυντήριο για πλύσιμο.

Στους τοίχους

Στα περισσότερα σπίτια, αργά η γρήγορα, εμφανίζονται ίχνη μούχλας στους τοίχους. Το πρώτο σας μέλημα θα πρέπει να είναι να βρείτε την πηγή του κακού – τι προκαλεί την υγρασία και, κατά συνεπεια, τη μούχλα. Πριν δώσετε τη δραστική και μόνιμη λύση που απαιτείται, όμως, καλό θα ήταν να εξαφανίσετε τα ίχνη, χάριν αισθητικής και υγείας.

Δοκιμάστε να τρίψετε τη μούχλα, χρησιμοποιώντας μείγμα από νερό και χλωρίνη (αναλογία 1 προς 8). Επίσης, μπορείτε να δοκιμάστε να ψεκάσετε το σημείο με καθαρό οινόπνευμα, και να τρίψετε δυνατά. Αν η μούχλα «έχει ποτίσει» τον τοίχο εξαιτίας της υγρασίας, δεν υπάρχει τρόπος να καθαριστεί – πρέπει να αφαιρεθεί το εν λόγω τμήμα του τοίχου και να αντικατασταθεί, οπότε θα χρειαστεί να καλέσετε μπογιατζή.

Στις επιφάνειες του μπάνιου

Το μπάνιο προσφέρει τις τέλειες συνθήκες δημιουργίας μούχλας. Έχει ζέστη και υγρασία –ό, τι ακριβώς χρειάζεται η μούχλα για να αναπτυχθεί. Στα περισσότερα σπίτια, ίχνη μούχλας εμφανίζονται ανάμεσα στα πλακάκια ή γύρω από τους σωλήνες. Για να απαλλαγείτε απ' το δυσάρεστο φαινόμενο, πρέπει κατ' αρχάς να εξασφαλίσετε ότι η υγρασία στο μπάνιο σας θα μειωθεί. Εγκαταστήστε μια συσκευή εξαερισμού ή -αν αυτή η λύση δεν είναι προσιτή- φροντίστε να αφήνετε το παράθυρο ανοιχτό για να αερίζεται ο χώρος.

Όταν η μούχλα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορείτε να ψεκάσετε με ξύδι τους τοίχους και τις επιφάνειες – θα τη σκοτώσει εν τη γενέσει της. Αν πρόκειται για μια σχετικά προχωρημένη περίπτωση, φτιάξτε ένα μείγμα από αραιωμένη χλωρίνη και απορρυπαντικό. Απλώστε το μείγμα στην επιφάνεια και τρίψτε. Είναι πιθανό τα ίχνη μούχλας να επιμείνουν. Σ΄ αυτή την περίπτωση, αφήστε το μείγμα να δράσει για λίγο, κι έπειτα τρίψτε ξανά.

Πηγή: mama365.gr

Γίνεται μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr